MATJAŽ BERTONCELJ

Stilistično izhaja iz karikature, ki jo interpretira na svojski, ekspresiven način. Loteva se različnih žanrov, od humorja do avtobiografije, predvsem pa rad uporablja satiro. V albumih najpogosteje karikira aktualno družbenopolitično dogajanje skozi zgodbe, umeščene v različna okolja. Tarča njegove satire je cerkev, politika, kulturno okolje in splošno dogajanje.

0

slovenskih albumov

0

albumi v angleščini

0

kratkih stripov
 • Matjaž Bertoncelj
  Matjaž Bertoncelj

  Umetnik

  Stripe rišem in berem od šestega leta. Izdal sem 15 samostojnih izdaj, zbral čez 200 objav in čez 100 udeležb na razstavah (čez 20 samostojnih) v čez 10 državah. Osnova ustvarjanja mi leži v antropomorfnih stripih, skozi leta sem se navezal na črni humor, eksistencializem in osebno, na priredbe literarnih del, na otroške stripe in družbeno aktualnost. Zanima me amerišk iin evropski alternativni strip.

  I've been reading and making comics since I was 6. I've published 13 printed albums and 2 e-books. I started with funny animals but with time I extended my expression into personal comics, black humour, adaptations of literature, children comics.
 • Jelena Bertoncelj
  Jelena Bertoncelj

  Koloriranje

  Po izobrazbi je arhitektka – oblikovalka. Leta 1994 je diplomirala na kazakhstanski državni arhitekturni in gradbeni akademiji. V rojstnem mestu Almaty je sodelovala pri vrsti vidnejših umetniških projektov. Od leta 2002 živi in umetniško deluje v Sloveniji kjer se največ ukvarja s koloriranjem stripov, od leta 2005 pa tudi z animacijo. Sodelovala je pri nastajanju animiranih serij Bizgeci, Deželica Pimpan in Podjetnik Nik, kolorirala je tudi nekatere stripe Iztoka Sitarja. Je članica Združenja umetnikov Škofja Loka.

  I'm an architect and a designer. I've been colouring comics since 2002, after 2005 I was also engaged in animation.

KAJ O MATJAŽU PRAVIJO DRUGI

 • Jana MlakarLoški muzej

  Jelena in Matjaž Bertoncelj ustvarjata ilustracije v obliki stripa za otroke vseh starosti. Njuna likovna izjemnost se kaže v barvitih prizorih, izvedenih v tehniki barvne risbe, ki je običajno v ustreznem razmerju z literarno predlogo. Avtorja sodita med najbolj originalne in hkrati bolj kvalitetne slovenske ustvarjalce na področju otroške ilustracije. Gre za dinamične stripovske prizore, ki se zaradi svojih vsebinskih in oblikovnih opredelitev le pogojno navezujejo na tradicionalno slovensko ilustracijo: upodobljeni dogodki so samosvoji pogledi na realna ali povsem izmišljena prizorišča, ki izražajo originalen odnos do motivike in osebno videnje zgodbe. Njuna likovna govorica je sugestivna in prepoznavna, motivni spekter pa je do cela prilagojen vsebini. Jelena in Matjaž Bertoncelj nas nagovarjata z iskreno neposrednostjo, ki mladega bralca-gledalca pritegne, ga tudi česa nauči in hkrati navaja na branje kvalitetnih ilustriranih zgodb.

 • Peter KarbaRadio Študent

  Res je, Bertoncelj je plodovit avtor a nikakor ne po naključju. Bralec njegovega stripa je namreč karseda hitro sooočen z zelo dinamičnim ustvarjalnim duhom, ki je sposoben zaresnega vživljanja in doživljanja različnih situacij, česar razlog ali posledica, kdo bi vedel, je znova neka druga hitra bralčeva opazka. Bralec namreč dobi občutek, ki je danes žal redek, da Bertoncelj precej dobro ve, o čem piše, da ima temo zelo dobro, oprostite izrazu, elaborirano. Iz Bertoncljevega stripa veje avtorjeva široka razgledanost in interes po poznavanju. Ko opazimo to, nas več ne more presenetiti avtorjeva sposobnost pripovedovanja, ki sije v svoji lastni odliki, ko zarisuje mejo med znanim in neznanim v sunkovitem a tekočem prikazovanju zmesi dejstev in fantazije.

 • Iztok Sitarrisar in stripovski teoretik

  Matjaž Bertoncelj ni novinec na stripovskem parketu, saj je do zdaj izdal že enajst dokaj obsežnih albumov različnih žanrov, od osebnoizpovednih in družbeno angažiranih do otroških, kot je njegov zadnji strip , sijajna Trobentica, ki zaradi igrive risbe, senzibilnega kolorja in simpatičnih edukativnih zgodb velja za njegovo najboljše delo.

 • Aleksandar Manićesejíst in stripovski kritik

  Bertoncelj's drawings are not beautiful and elegant, but very effective. Avoiding realism, the author offers a graphic quality that makes it possible to conceive a drawn object. Then, by destroying the structure of the present world, he seeks to more clearly convey feelings.

 • Modesty Comics
 • Loški muzej
 • Društvo Stripoholik
 • Združenje umetnikov Škofja Loka
 • KUD Apokalipsa